Plenković: ‘Dobit ćemo najmodernije avione! VELIKA FOTO GALERIJA!

>>>NOVO<<< 12:20 – Hvala dragi Andrej, i hvala na razgovorima koje smo vodili još od jučer. Naše zemlje imaju bogatu povijest. U ovom posebnom kontekstu naše prijateljstvo jako je važno. Prošli ste kroz strašne potrese i moram reći da sam solidaran s hrvatskim narodom. Hrvatska je predsjedala EU 2020., a mi ćemo početkom 2022. godine. To je još jedan most između naše dvije zemlje. Podržavam vaše napore da pristupite šengenskom prostoru, na tome će francusko predsjedništvo raditi od prvog dana predsjedanja. Znam da ste proveli potrebne reforme i nastavit ćete s tim. Ustanovili smo da postoje sličnosti u našim stajalištima.

– Razgovarali smo i o međunarodnim pitanjima. Strateško partnerstvo ima za cilj osnažiti naše veze. Ono će omogućiti zajedničko djelovanje na Zapadnom Balkanu i u Europskoj uniji. Sporazum o Rafaleima pokazuje da želimo zajedno djelovati. Ugovor ima povijesni značaj. To je prvi korak u smjeru europske obrambene sigurnosti i hvala vam na tome. Hvala na dobrodošlici, rekao je Macron.


12:15 – Drago mi je da opet mogu pozdraviti svog prijatelja Macrona, rekao je Plenković.​

– Upravo smo potpisali Strateško partnerstvo, unaprijeđujemo naše odnose u šest područja. Sveobuhvatan okvir za jačanje odnosa. U 2020. godini smo imali milijardu eura razmjene, a Francuska je jedan od značajnijih ulagača u RH u zadnjih nekoliko godina. Posebno se veselimo predstojećem francuskom predsjedanjem EU, puno je zajedničkih tema. Bitna nam je i jasna podrška Francuska na putu u šengenski prostor i u euro područje. Potpisivanje Ugovora o nabavi aviona predstavlja poseban značaj ovog današnjeg posjeta i nove faze odnosa. Dobivamo najmodernije zrakoplove, koji će sigurno utjecati na vanjskopolitički i obrambeni položaj Hrvatske. Očekujemo da ovaj ugovor potakne i značajniju suradnju naših obrambenih industrija. Razgovor smo iskoristili i za brojne druge, globalne teme. Posebna tema je bila i BiH, objasnili smo poziciju Hrvatske, rekao je Plenković.


11:59 Plenković i Macron potpisali su u Banskim dvorima Strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske, a ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly Ugovor o nabavi aviona Rafalea. Uskoro će početi konferencija za novinare u Banskim dvorima.


10:57 Francuski predsjednik se po dolasku u Banske dvore upisao u Zlatnu knjigu.


10:53 Macron je stigao u Banske dvore gdje ga je dočekao hrvatski premijer Andrej Plenković. Macron je malo razgledao građevine koje se nalaze na Markovu trgu, a premijer mu je objasnio koje se institucije nalaze u okolnim zgradama.

image
image
image
image
image
image
image

10:41 Macron i Plenković su kod Spomenika domovini položili vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu.

image
image
image
image
image
image
image

10:26 Kod Spomenika domovini je sve spremno za dolazak francuskog predsjednika Macrona.

image

10:24 Predsjednici su na reveru imali narančastu vrpcu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Predsjednik Milanović ponudio je vrpcu francuskom kolegi, koji ju je prihvatio i stavio na svoj rever.

– Ovi narančasti riboni koje nosimo, u pet ujutro nakon druge kave, moja supruga kaže da je danas Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Skrojili smo to u pola sata. Drago mi je da se francuski predsjednik pridružio tome… Hvala vam”, rekao je Milanović.


10:19 – Hvala što ste nas podsjetili na ovaj naš zajednički projekt. Gospodine predsjedniče, hvala na srdačnom dočeku. Drago mi je što sam prvi francuski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku od neovisnosti. To je nepravda. Hrvatski narod je bio svjestan činjenice da među državama EU vlada solidarnost i nastavljamo tim putem. Ovaj projekt uzvisit će našu bilateralnu vezu, rekao je Macron.

image
image
image
image

– Naše zemlje nastavit će raditi na integraciji Hrvatske u schengensku zonu, na pitanju migracija, tehnologije, klimatskih promjena… Ova suradnja koju ćemo osnažiti je izuzetno važna za temu koja je pred nama, za temu Zapadnog Balkana, to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu na Zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na Zapadnom Balkanu pomoći u tome. Ovaj posjet je sigurno novo poglavlje. Zahvalan sam vam na razgovoru i na onome što je pred nama, rekao je Macron.

10:17 Predsjednici daju izjave nakon sastanka.

– Iznimna mi je čast da je našu državu posjetio francuski predsjednik Macron. Prije svega smo razgovarali o nabavi aviona, ali i o zbivanjima u regiji, svijetu… O temama kako Francuska gleda nešto šire od svih nas ostalih. Radujem se svemu ovome, ovo je za Hrvatsku jedan mali, novi početak. Ovo je ozbiljna promjena kojoj se radujemo, rekao je Milanović.


9:36 Predsjednici su se povukli na tête-à-tête susret.


9:33 Macron je potom s Milanović ušao u Predsjedničke dvore gdje je upoznao pilote koji će proći obuku za Rafale.

image
image
image
image
image

9:29 Macron se rukovao i upoznao s dužnosnicima koji su ga dočekali na Pantovčaku.

image
image
image
image

9:23 Francuski predsjednik Macron stigao je na Pantovčak. Doček je počeo intoniranjima francuske i hrvatske himne. Macron je pozdravio pripadnike Počasne bojne koji su ga dočekali na Pantovčaku.

image
image
image
image
image
image

9:11 Štićena kolona predsjednika Emmanuela Macrona krenula je iz hotela Esplanade prema Pantovčaku zbog čega je u Zagrebu izbio prometni kolaps.

image
image
image
image
image
image

8:57 Na Pantovačku su obavljene posljednje pripreme prije dolaska francuskog predsjednika.

Ondje će Macronu, ali i javnosti biti predstavljeno 14 pilota koji će proći obuku na borbenom avionu Rafale.

image
image
image

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je na poziv premijera Andreja Plenkovića stigao jučer navečer u Zagreb u službeni dvodnevni posjet Hrvatskoj.

Macron je prvi francuski predsjednik koji je došao u službeni posjet Hrvatskoj, a po dolasku u Zagreb u večernjim satima francuski predsjednik i premijer Plenković, s izaslanstvima, su se susreli na radnoj večeri.

Svečani doček predsjednika Macrona i sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem održat će se danas u Uredu predsjednika Republike na Pantovčaku u 9.10 sati gdje će mu domaćin upriličiti ceremoniju tipičnu za doček stranih državnika.

Nakon ceremonije svečanog dočeka u Uredu Predsjednika, predsjednici Milanović i Macron zajednički će se fotografirati te susresti s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, budući da Macron dolazi uoči potpisivanja ugovora u kupnji 12 vojnih zrakoplova Rafale. Nakon toga održat će se polusatni tête-à-tête susret dvojice predsjednika, a nakon razgovora, predviđena je i izjava za medije, ali bez pitanja novinara.

U nastavku službenog posjeta, a nakon sastanka s predsjednikom Milanovićem, predsjednik Vlade Plenković i predsjednik Macron u 10.20 sati susrest će se kod Spomenika domovini gdje će položiti vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu.

Macrona potom u 10.45 sati pred Banskim dvorima dočekuje premijer Plenković, ulaze u zgradu Vlade gdje se Macron upisuje u Zlatnu knjigu. Slijedi polusatni sastanak premijera i Macrona, nakon kojeg će Plenković i francuski predsjednik potpisati Strateško partnerstvo, a ministri obrane Mario Banožić Florence Parly Ugovor o nabavi aviona Rafalea.

Nakon potpisivanja ugovora, premijer Plenković i predsjednik Macron održat će zajedničku konferenciju za medije.

Nakon završetka programa u Banskim dvorima, predviđen je prelet borbenih aviona Rafalea, u povodu potpisivanja Ugovora.

Službeni posjet Hrvatskoj predsjednik Macron završit će radnim ručkom u Esplanadi kojem je domaćin premijer Plenković, a na kojem će sudjelovati i osobe iz javnog, gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života koje povezuju Hrvatsku i Francusku. Između ostalih, bit će tamo pjevačka diva Tereza Kesovija i sportska legenda Miroslav Ćiro Blažević.

Pet minuta prije samog ručka koji počinje u 13 sati, predsjedniku Vlade Plenkoviću i predsjedniku Macronu izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac i glavni direktor za operacije tvrtke Bugatti Rimac Christophe Piochon predstavit će na terasi hotela Esplanade dva automobila marke Nevera i Bugatti.