Pobuna u Zagrebu: ‘Tomašević ovo nije očekivao od nas, vršit ćemo pritisak dok se ne sastane s nama!’ 

Gradonačelnik nas uspješno izbjegava, ali mi nećemo odustati, poručuju majke odgojiteljice. Okupljene u inicijativu “Djeca su budućnost” u subotu su otvorile sezonu prosvjednih akcija koje, kažu, neće prestati sve dok nova gradska vlast ne odustane od sporne odluke da ukine mjeru roditelj odgojitelj o kojoj je ovisila egzistencija više tisuća zagrebačkih obitelji. 

Osim dva prosvjeda i novog koji najavljuju za utorak, majke odgojiteljice vrše stalan pritisak na zagrebačke vlastodršce kako bi gradonačelnika Tomaševića privoljele da se s njima sastane. Organiziraju se putem Facebook i WhatsApp grupa, prate gradonačelnika na evente na koje se najavio, šalju mailove, telefonski nazivaju gradonačelničku trojku i gradsku upravu… 

U svakoj WhatsApp grupi nas je oko 170. Organiziramo se tako da ih svakih sat vremena telefonski naziva jedna grupa. Novu akciju nazivanja planiramo za sutra- kaže nam Ljiljana Dragić, administratorica grupe “Majke odgojiteljice” i članica Inicijative “Djeca su budućnost”. Majke koje će se nakon ukidanja mjere naći u financijski nezahvalnoj poziciji raduju, dodaje, brojni mailovi podrške koje dobivaju iz čitava zemlje. Ljute ih pak, zli komentari na društvenim mrežama pa su se i ondje organizirale. 

-Vidjeli smo da na tekstovima o nama na društvenim mrežama prevladavaju ružni komentari onih koji nas vrijeđaju. Činilo nam se da se radi o organiziranoj akciji onih koji podržavaju gradonačelnikovu odluku pa smo se i mi dogovorile da koordinirano nastupamo u komentarima tekstova koji se o nama pojave na portalima- opisuje Ljiljana kako funkcionira ‘pokret otpora’ majki odgojiteljica. 

Uz to, kontaktirale su pravobraniteljice, poslale pisma svim saborskim i gradskim zastupnicima, a dobile su podršku i nekih pravnika. Zajednički organizirani otpor koji su majke odgojiteljice pružile nakon što je najavljeno ukidanje mjere, začudio je mnoge, no ovo nije prvi put da se bore za ‘njihovu stvar’. 

Mnoge od nas poznaju se već drugo. ‘Pokumile’ smo se i sprijateljile kroz mjeru. Družimo se od 2016. a prvu smo borbu imale na samom početku kada smo ustale protiv namjere da naknada ‘sjeda’ na račune ovršenih i blokiranih majki. Idući put pobunile smo se kada su htjeli smanjiti dobni prag na osam godina. I to nam je pošlo za rukom spriječiti. Ovo nam je već treća akcija i nadam se da će uspjeti kao i prve tri – smije se Ljiljana. 

Korisnici mjere roditelj odgojitelj vrlo su heterogena skupina, objašnjava nam. Mnogi od njih su i glasači platforme Možemo! koji su  im podarili glas jer je u kampanji obećano da se stečena prava neće mijenjati. Takvi su, veli ona, sada najogorčeniji. Statistički podaci koji su prezentirani javnosti oko neučinkovitosti mjere, smatraju majke, nisu točni pa su od Državnog zavoda za statistiku zatražili detaljnu dokumentaciju kako bi provjerili. 

– Nitko nije očekivao da ćemo ovo napraviti. Vjerojatno su mislili da nismo dovoljno kompetentne i obrazovane da pružimo otpor, no prevarili su se – kaže Ljiljana. Iako je ova mjera mnogim zlostavljanim ženama pomogla da ostvare financijsku neovisnost i tako prekinu odnos s nasilnim supružnicima, još uvijek čekaju potporu udruga koja se bave zaštitom zlostavljanih žena i ženskih prava. Jedini tko ih zasad podržava je udruga Željke Markić. Imaju podršku i nekih predstavnika crkve, no u sljedećoj rundi mailova, kane pisati hrvatskim biskupima i od njih tražiti potporu. Sutra se tako u župi Sv. Ivana u Dubravi u 18.30 sati služi misa da se majkama vrate prava.  

S prosvjednim akcijama, najavljuju, ne namjeravaju stati do 9. prosinca i sjednice gradske Skupštine na kojoj bi trebala biti usvojena odluka o ukidanju mjere. Za idući tjedan u planu je i ostavljanje komentara ispod prijedloga o ukidanju mjere koji se nalazi u e-Savjetovanju. Ako sve to ne urodi plodom, doznajemo od majki, kreću i u pravnu bitku koja bi, smatraju neki, mogla završiti odštetama u njihovu korist.