S 19 godina je branio Vukovar: “Bilo ja časno biti vojnik tada, a i sada je”

Dejan Marošičević imao je 19 godina kada je 1991. branio svoj Vukovar. Danas je voditelj ispostave Istok Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja.

Našoj Ivi Puljić Šego ispričao je da je 1991. bio maturant koji se bavio stvarima normalnim za srednjoškolca.

“U proljeće 1991. počele su se nazirati neke stvari koje mi mlađi nismo primjećivali, naziralo se da će biti problema, ali nitko, vjerujem, nije misio da će biti rata u tom smislu u kojem je bilo 1991. Od proljeća su se formirale grupe koje su držale straže, priključio sam se. Tragediju u Borovu selu smo dočekali organizirani u smislu obrane. Nismo imali oružja”, govori. Dodaje i da bi, da nije bilo rata, njegova generacija išla odslužiti vojni rok u JNA te da mu je priča o naoružanju bila potpuno strana.

“Ovi stariji dečki koji su nešto znali su nam pokazivali, učili nas. To se brzo nauči, to nije problem. Veća je tragedija bila što smo druge stvari učili na svojim greškama…”, govori.

“Improvizirali smo kako smo znali, branili smo se. Platili smo to na najteži mogući način, ostao sam bez prijatelja, puno ih je umrlo i nakon rata od stresa, ranjavanja. Ta 1991. je u mom životu bila generalna prekretnica. Imao sam druge planove, normalan život, fakultet, ali dogodila se ta velika tragedija, tako da nas je to odredilo i usmjerilo. Cijeli svoj život ne bih požalio nijednog dana, bilo ja časno biti vojnik u to vrijeme, a tako je i sada”, kaže.

Potraga za nestalima

“Potraga za nestalima se kontinuirano provodi, otkad smo mogli doći na ovo područje. Mi i danas tražimo velik broj ljudi, 1853 nestala na području zemlje, oko 520 na području Vukovarsko-srijemske, to je velika brojka. Intenzivno radimo na prikupljanju informacija i analizi. Tu je masa stvari, razna izvješća, Haaški transkripti…”, govori Marošičević.

“Teško dolazimo do pravih informacija”, govori dodajući da nove informacije dobivaju svakodnevno, ali da je “dobar dio tih informacija neprovjeren”.

“Za nas nema više vrijedih i manje vrijednih informacija, svima pristupamo jednako”, kaže.