Obitelj s petero djece: ‘Tomašević nam ne ostavlja izbora, možda odselimo u Njemačku‘

Rezanje mjesečne naknade za majku s 4600 kuna na tisuću za obitelj Salihović znači da “mogu odmah spakirati kofere”

Razmišljamo o odlasku iz Hrvatske, u Njemačku, Tomašević nam ovom odlukom ne ostavlja izbora – žali se sedmeročlana zagrebačka obitelj Salihović.

Stisnuti u uskoj uličici zagrebačkog naselja Kozari putovi, u podstanarskom stanu od 60 četvornih metara, obitelj Salihović – majka Marina, otac Damir i petero djece – korisnici su naširoko raspravljane i osporavane mjere roditelja odgojitelja. Za njih, rezanje mjesečne naknade za majku s 4600 kuna na tisuću, što je nekidan najavio gradonačelnik Tomislav Tomašević, znači da “mogu odmah spakirati kofere”, kažu.

– Vidim da ljudi svašta pišu u komentarima na ovu tema. Da treba raditi, a ne biti na grbači Grada, kao da mi to ne znamo! Ja vozim kamione po cijeloj Europi, jučer sam došao iz Nizozemske nakon deset dana. Pitam ja vas, tko će paziti moju djecu ako mene nema doma, supruga radi, a nema baka servisa. Evo, pozivam Tomaševića ovim putem da mi dođe pričuvati djecu, platit ću mu tisuću kuna… – govori Damir, inače vozač kamiona za jednog domaćeg prijevoznika.

Vrtić, škola i obveze

Budući da imaju troje djece u školi, pitamo majku Marinu zar ne bi mogla najmlađe, Elu (5) i Niku (3), upisati u vrtić i naći posao, odgovara da nije stvar samo vrtića i škole, nego i drugih obveza koje ima kao roditelj.

– Nekome škola traje do podne, nekome poslijepodne, onda netko ima trening poslije škola, a netko navečer, a što kada se netko razboli, tko će ostati s njima. Nije to samo da ih ostavimo u vrtiću ili školi i odemo raditi – tvrdi.

Pritom, napominje, kada je prije radila u pekarnicama i trgovinama kao prodavačica znala se susresti s poslodavcima koji nisu imali razumijevanja da majka petero djece ponekad mora izaći ranije ako je, recimo, dijete bolesno.

– Kažu, ‘što si ti došla raditi ili tražiti izgovore’… – prepričava.

Otac Damir napominje da kao vozač kamiona solidno zarađuje. Plaća mu je oko 12 tisuća kuna, ali kada se odbiju troškovi kućanstva, hrana, stanarina od 3000 kuna, mobiteli, odjeća i obuća za petero djece, troškovi sportskih aktivnosti, na kraju mjeseca, čak i uz gradsku naknadu, ne ostane im – gotovo ništa.

Majka Marina na mjeru roditelj odgojitelj prijavila se prije manje od dvije godine. Pokazuje nam Zaključak koji joj je izdao gradski Ured za demografiju, a koji joj garantira mjesečnu naknadu. Međutim, ono što se sada pokazuje kao glavni predmet spora, ali i neki potencijalnih budućih tužbi protiv Grada, jest – stoji li negdje u službenom dokumentu da će Grad majci naknadu plaćati do 15. godine najmlađeg djeteta. Ukratko – ne.

Stečena prava

– Pričala sam s ostalim majkama na mjeri, nijedna nema rješenje u kojem stoji da su joj stečena prava roditelja odgojitelja zajamčena do 15. godine djeteta – priznaje Marina.

To bi značilo, čini se, da Grad u svakom trenutku može odlučivati o odredbama mjere roditelj odgojitelj koju u Zagrebu koristi 5800 obitelji s više od 19.000 djece. Svi dobivaju oko 4800 kuna mjesečne naknade do 15. godine najmlađeg djeteta. Tomašević smatra da mjera koju je uveo pokojni Milan Bandić, a proračun košta oko 530 milijuna kuna godišnje, nije dovela do značajnijeg povećanja broja djece u Zagrebu. Zato se ide u ukidanje i režanje prava.

Na pitanje kako oni vide rješenje ove situacije, Salihovići se nadaju da Tomašević ipak neće rezati roditeljska prava ili da će doći do nekog kompromisa.

– Možda bi bilo dobro staviti odredbu da barem jedan roditelj radi, time bi se iz mjere izbacili ovi koji su napravili biznis od toga da su socijalni slučajevi – zaključuju.

(Izvor:Juranji.hr)